trap

Hoogwaardige trap

Als je op zoek bent naar een nieuwe trap, dan wil je uiteraard dat deze van hoogwaardige kwaliteit is. Hierbij denk je misschien niet meteen aan een bouwpakkettrap, maar zou je eerder voor maatwerk gaan. Toch zijn de bouwpakkettrappen van Houtcompleet.nl zeker van hoogwaardige kwaliteit en gaan 5 tot 100 jaar mee, afhankelijk van de houtsoort.

Wat is een bouwpakkettrap?

Een bouwpakkettrap is een trap die wordt gemaakt op een standaard afmeting. Dus een bepaalde hoogte, breedte, uitval en hellingshoek. Dit staat allemaal vast, waardoor je vast denkt dit is niet geschikt voor mij. Echter de hoogte van de trap kun je inkorten, waardoor de uitval ook veranderd. Wellicht past de trap dan wel. Deze regel geldt voor de rechte trappen en kwartslag trappen, maar heb je hebt uiteraard ook hoogwaardige wenteltrappen. Ook deze zijn aanpasbaar in de hoogte, maar hierbij veranderd er niks aan de andere maken. 

Beste houtsoort

De meest duurzame houtsoort is uiteraard eikenhout. Een eiken trap gaat 80 tot 100 jaar mee, mits je hem goed behandeld. Je kunt een eiken trap uiteraard verven in een gewenste kleur, maar dit zou zonde zijn van de mooie houtstructuur. Om de mooie uitstraling te behouden wordt vaak het advies gegeven om de trap enkel te behandelen met transparante lak. 

Verschillende kwaliteit eikenhout

Niet elke eikenboom is hetzelfde en elke boom heeft goede en slechtere stukken. Het hout dat wordt gebruikt voor de bouwpakkettrappen is volledig eiken, maar wordt gemaakt van gelamelleerd hout. 

Gelamelleerd hout, is hout dat wordt gemaakt van kleinere stukjes. De boom wordt in stukjes gezaagd waarvan nieuwe planken gemaakt worden door de stukjes hout te verlijmen. Hierbij kijken ze goed naar de kwaliteit en de overgang van de houtkleur. Daardoor ontstaan er verschillende kwaliteiten hout. Dit wil niet zeggen dat de ene houtsoort minder stevig is, maar enkel dat het verschil tussen de stukjes hout beter zichtbaar blijft. 

Grofweg zijn er twee kwaliteit type gelamelleerd eikenhout. Rustiek hout en A/B hout. Bij het verlijmen worden eerst de beste stukken eruit gehaald voor de A/B kwaliteit planken. Van het overgebleven hout worden rustieke planken gemaakt. Elk van deze type planken gaan bij het goed lakken 80 tot 100 jaar mee en je koopt dus niet mindere kwaliteit. 

Prijs

De houtprijzen zijn tegenwoordig door het hout tekort hoger dan gewoonlijk, maar een ding is niet veranderd. Eikenhout zal altijd de duurste houtsoort zijn. Echter deze gaat ook het langste mee en dus een hoogwaardige trap voor wat meer geld dan dennenhout of beukenhout.