Groene daken

Groene daken zijn erg in trek

Tegenwoordig zijn groendaken populair aan het worden. Dat is zeker bij die personen het geval die oog hebben voor de natuur. Het zijn ook de gemeentes die steeds meer oog hebben aan ecologische bedrijfsvoering. Groendaken zijn daken die voorzien zijn van een bepaalde soort vegetatie. Voor de vegetatie bij groendaken worden kruiden, vetplanten of een andere soort vegetatie gebruikt. Er zijn ook daken die beplant worden met heide of andere soorten duinplanten. Wanneer daarbij op een dak zonnepanelen of windmolens worden gebruikt, spreken we over energiedaken. Overal zijn groendaken niet toepasbaar. Groendaken zijn haalbaar op daken die een hellingshoek hebben van 1 tot 45 graden. Bij een hellingshoek die groter is als 35 graden moeten er speciale maatregelen getroffen worden om een groendak aan te kunnen leggen. Wanneer de hellingshoek voldoende is, hoeft er geen rekening te worden gehouden met de waterafvoer. Het water zal hierbij op een natuurlijke wijze wegvloeien. In de praktijk maken we gebruik van twee soorten groendaken. We kennen de intensieve en extensieve groendaken.

De intensieve en extensieve groendaken

De intensieve groendaken worden ook wel daktuinen genoemd. Het zijn tuinen die u ook op de begane grond kunt hebben. Ze zijn voorzien van struiken, bomen, kruiden en andere soorten gewassen. Zo’n groendak kunt u alleen aanleggen wanneer de dakconstructie erop berekend is. Zo’n groendak vergt veel onderhoud.
Een extensief groendak
Bij een dergeljk groendak worden alleen maar sedum (vetplanten), mossen en kruiden gebruikt. Veel onderhoud heeft zo’n dak niet nodig. Het is niet of nauwelijks beloopbaar.
Een groendak heeft belangrijke voordelen
Een groendak draagt bij aan de CO2 uitstoot, heeft een natuurlijk uitstraling en kleurt mee met de seizoenen. Ook zal een groendak ervoor zorgen dat het tijdens de zomermaanden binnen koel blijft en in de winter de warmte binnen houdt.

De aanschaf bij Sedumplaza

Online kunt u bij Sedumplaza groendakpakketten kopen van het merk Sempergreen. Het is de enige webshop die in België de pakketten mag aanbieden. Voor elk dak is wel een geschikte sedum te vinden. Het zijn doe-het-zelf pakketten, zodat u zelf kunt experimenteren. Wanneer u de mogelijkheid voor het plaatsen van groendaken heeft, is dat zeker aan te bevelen. Het is goed voor de natuur en voor u eigen welzijn.