akoestische panelen

Waarom akoestische panelen groeien in populariteit

Akoestische panelen hebben een geluidsabsorberende werking waardoor galmen, echo’s en ruis verminderd wordt. Bij een akoestisch paneel kun je kiezen uit zowel horizontale en verticale panelen. Beide paneel soorten hebben hun eigen manier om geluidsoverlast te verminderen. Akoestische panelen zie je vaak bij kantoren en grote werkruimtes, omdat hier veel lawaai is van verschillende werkgroepen en elektrische apparaten zoals printers. Een akoestisch paneel in je kantoor hebben is dus ideaal. Maar ook voor thuis kan het een uitkomst zijn. Wil je meer weten over akoestische panelen en waarom ze populairder worden? Lees het in deze blog!

Waarvoor wordt een akoestisch paneel gebruikt?

We hebben je al een beetje uitgelegd wat een akoestisch paneel is, en dat deze geluid weert. Maar wanneer gebruik je een akoestisch paneel precies? Er zit een verschil tussen horizontale en verticale panelen, maar allebei zijn ze er om de akoestiek in een ruimte te verbeteren.

Geluidsoverdracht wordt verminderd door verticale panelen

Door middel van verticale panelen worden geluidsoverdrachten in een ruimte verminderd. Door verticale panelen aan te leggen voorkom je dat het geluid door een ruimte stuitert, waardoor nagalm veroorzaakt wordt. Ook helpen verticale panelen om achtergrondgeluiden te verminderen. Verticale panelen zijn er dus om nagalm en achtergrondgeluid te verminderen. Hiervoor zijn er verschillende verticale panelen verkrijgbaar. Er zijn verschillende merken beschikbaar waaruit je kunt kiezen, zoals Idesco. Dit merk biedt akoestische panelen aan die aan de muur bevestigd kunnen worden, en panelen die aan het plafond bevestigd kunnen worden. Als je helemaal geen achtergrondgeluid meer wilt horen, dan moet je scheidingswanden maken. Deze moeten zo hoog mogelijk zijn, van de grond tot het plafond. Maar alleen al met verticale panelen kun je al veel winst maken op het gebied van geluidsoverdracht verminderen en akoestiek verbeteren.

Directe absorptie van geluid wordt verbeterd met horizontale panelen

Over het algemeen worden horizontale panelen gebruikt om geluid te absorberen. Bij horizontale panelen wordt geluidsenergie omgezet in warmte. Dit proces wordt ingezet door de wrijving die ontstaat tussen de panelen. Hierdoor wordt er voorkomen dat de geluidsgolven zich door de ruimte verspreiden. Door middel van horizontale panelen ontstaat er een betere akoestiek in een ruimte en is er geen geluidsoverlast meer. Horizontale panelen worden gemaakt van geluidsabsorberende materialen. Denk bijvoorbeeld aan zacht akoestisch schuim.

Akoestische panelen toepassen

Akoestische panelen kunnen toegepast worden wanneer je geluidsoverdracht wilt verminderen en last hebt van nagalmen of achtergrondruis. Om ervoor te zorgen dat de akoestische panelen optimaal werken is het van essentieel belang dat de juiste locatie voor de panelen wordt gekozen. De panelen werken namelijk minder goed wanneer ze op de verkeerde plek worden geplaatst. Voordat je je akoestische panelen laat plaatsen doe je er daarom goed aan om advies in te winnen zodat je de beste locatie voor je panelen kiest.