Duurzaamheid in het bedrijfsleven: wat kan ik doen?

Duurzaamheid is belangrijk in de huidige maatschappij. Ook bij bedrijven wordt er steeds meer verwacht en gestimuleerd dat zij bijdragen aan een duurzame en milieubewuste maatschappij. Hiervoor worden verschillende duurzaamheidsdoelstellingen opgesteld, die behaald dienen te worden. Maar hoe kun je in het bedrijfsleven een handje helpen op het gebied van duurzaamheid? Wij geven je een aantal tips!

Probeer minder afval te produceren

In een wereld waar ontzettend veel afval geproduceerd wordt, is de eerste stap naar een duurzamer bedrijf vrij logisch: zorg dat je minder afval produceert. Probeer bijvoorbeeld minder plastic en ander verpakkingsmateriaal te gebruiken. Of koop grote verpakkingen van materialen en etenswaren die nodig zijn voor binnen het bedrijf. Je kunt ook werknemers stimuleren om minder afval te produceren, bijvoorbeeld door het uitdelen van lunchboxen om hun lunch in mee te nemen. Of door geen kartonnen koffiebekers meer te gebruiken, maar juist koffiemokken of wasbare koffiebekers. Op deze manier zul je al snel merken dat je afvalhoop minder wordt.

Duurzame afvalverwerking

Het afval dat je overhoudt, moet natuurlijk wel op de een of andere manier verwerkt worden. Bij niet-duurzame afvalverwerkingsbedrijven, verdwijnen de afvalhopen in de verbrandingsovens. Dit is echter niet goed voor het milieu. Kies daarom voor een milieubewust afvalverwerkingsbedrijf, zoals Renewi. Je kunt je bedrijfsafval laten ophalen door Renewi, die het afval vervolgens zoveel mogelijk recycleert. Bovendien kun je bij Renewi verschillende afvalcontainers huren voor je afvalstromen, zodat je het afval ook veilig, efficiënt en hygiënisch kunt inzamelen.

Je bedrijfspand verduurzamen

Naast het afval, zijn er andere manieren om je bedrijf duurzamer te maken. Je kunt bijvoorbeeld je bedrijfspand verduurzamen, zoals je dat ook met je huis kunt doen. We nemen hiervoor het voorbeeld van een kantoorpand. Je kunt beginnen met het investeren in verschillende manieren om minder energie te gebruiken, zoals het installeren van driedubbel glas en het isoleren van het pand. Daarnaast kun je investeren in zonnepanelen, zodat je duurzame energie kunt gebruiken in het hele pand. Ook kleine aanpassingen, zoals het vervangen van gewone lampen door ledverlichting, kunnen je aardig op weg helpen. 

 

Je kunt ook het vervoer van je bedrijf verduurzamen, door te investeren in elektrische of hybride vervoersmiddelen. Ook hybride werken is een manier om je werknemers duurzamer te laten leven. Zo beperk je namelijk woon-werkverkeer.