eetkamer

Tips voor de inrichting van je eetkamer

Denk jij erover om je woning of specifieker je eetkamer een makeover te geven? Twijfel jij al tijden over die ene Buffetkast? Blijf dan hangen en lees verder. In dit artikel geven we een aantal tips over hoe je de inrichting van jouw eetkamer helemaal eigen maakt. 

Houd rekening met de grootte van de kamer

Het klinkt misschien heel simpel en kinderlijk maar een van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden bij de inrichting van je eetkamer is de oppervlakte. Als je een mooie eettafel en bijpassende stoelen gaat uitkiezen is het wel slim om rekening te houden met de afmetingen. Er moet natuurlijk genoeg ruimte zijn voor mensen om vrijuit te bewegen en te zitten zonder elkaar in de weg te zitten. Neem je meetlint dus mee want meten is weten.

Kies een stijl

De inrichting van de eetkamer valt en staat met de stijl die je kiest en de kleurencombinatie die je daarbij hanteert. Iedereen zijn smaak is anders dus het is niet snel fout. Let wel op dat je iets kiest waar jezelf vrolijk of rustig van wordt. Er zijn gelukkig enorm veel stijlen om uit te kiezen. Een aantal voorbeelden zijn: klassiek, rustiek, minimalistisch, retro of modern. Zorg er ook voor dat de stijl die je kiest in het straatje ligt bij de stijlen die je in de rest van je huis hebt. Kleuren zijn hierbij ook erg belangrijk. Let op dat je geen vloekende kleuren uitkiest als hoofdkleuren van een ruimte.

Lighting is key

Als je een stijl hebt gekozen kan je een aantal dingen doen om je huis of eetkamer echt eigen en gezellig te maken. Een van de belangrijkste dingen hierbij is de verlichting. Zorg voor voldoende verlichting om de eetkamer volledig goed te verlichten en een goede sfeer te creëren. Overweeg bijvoorbeeld sfeerverlichting, kaarslicht en een mooie hanglamp met dimfunctie boven de eettafel. Een staande lamp kan ook sfeer aanbrengen. Let wel op dat je voor warm en gezellig licht kiest en niet bijvoorbeeld voor kille tl-verlichting.

Bepaal de functionaliteit van de ruimte

Voor je de gehele inrichting van je eetkamer al hebt gepland is het van belang om an te denken over welke functies de kamer moet vervullen. Wil je de eetkamer alleen maar laten fungeren als eethoek of wil je er ook gezellig een drankje kunnen doen met vriendinnen of in de ochtend een goed boek lezen? Bij deze verschillende functies past stuk voor stuk een andere inrichting. Realiseer je dus dat je woonwensen de basis vormen voor de beslissingen die je maakt voor de interieur- of stijlkeuzes. Denk na over genoeg zitruimte of een tafel die je makkelijk aan de kant kan schuiven. Houd ook rekening met genoeg opbergruimte voor bijvoorbeeld servies en bestek. Hierbij zou een mooie kast een goed alternatief zijn.