elektrische haard

Een elektrische haard: 8 voordelen op een rijtje

Als je op zoek bent naar een manier om je huis warm en gezellig te maken, is een elektrische haard ideaal. Elektrische haarden hebben verschillende voordelen ten opzichte van traditionele haarden op gas, bio-ethanol of hout. In dit artikel zullen we 8 voordelen van een elektrische haard bespreken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen voor jouw woning.

1. Geen rook of uitstoot

Een van de grootste voordelen van een elektrische haard is dat er geen rook of uitstoot is. Bij traditionele haarden kunnen er gevaarlijke gassen vrijkomen, zoals rook en koolmonoxide. Met een elektrische haard hoef je je geen zorgen te maken over deze risico’s, omdat er geen brandstof wordt verbrand.

2. Makkelijk in onderhoud

Elektrische haarden zijn eenvoudig te onderhouden omdat er geen as of houtsnippers zijn om op te ruimen. Je hoeft de haard alleen maar af en toe af te stoffen en het filter schoon te maken. Kind kan de was doen!

3. Kostenbesparend

In vergelijking met traditionele haarden op gas of hout zijn elektrische haarden kosteneffectiever. Omdat er geen brandstof wordt verbrand, zijn de energiekosten lager. Bovendien hoef je geen hout of gas meer te aan te schaffen, wat ook geld bespaart.

4. Eenvoudige installatie

Elektrische haarden zijn eenvoudig te installeren omdat ze geen ventilatie of schoorsteen nodig hebben. Je hoeft alleen maar de stekker in het stopcontact te steken en je kunt meteen genieten van de warmte. Dit geldt vooral voor vrijstaande modellen. Je kunt een elektrische haard natuurlijk ook netjes inbouwen.

5. Flexibele plaatsing

Elektrische haarden kunnen overal worden geplaatst, omdat ze geen rook of uitstoot produceren. Je kunt er dus een plaatsen waar je maar wilt, bijvoorbeeld in de woonkamer, slaapkamer of zelfs in de badkamer (let wel op met vocht en elektra). Hierdoor biedt een elektrische haard veel flexibiliteit.

6. Veiliger

Elektrische haarden zijn veiliger dan traditionele haarden op gas of hout omdat er geen open vuur is. Dit betekent dat er minder kans is op brand of andere gevaren. Bovendien hebben de meeste elektrische haarden een ingebouwde veiligheidsuitschakeling, wat extra bescherming biedt. Ideaal als je kinderen of huisdieren hebt die met de haard in aanraking kunnen komen.

7. Geen geurhinder

Omdat er geen brandstof wordt verbrand, is er geen sprake van vieze geurtjes bij een elektrische haard. Dit is vooral handig als je allergieën of gevoeligheden hebt voor bepaalde geuren en stoffen die vrij kunnen komen bij een normale haard.

8. Meerdere functies

Sommige elektrische haarden hebben extra functies, zoals instelbare thermostaten, afstandsbedieningen en verlichtingseffecten. Dit maakt het gebruik van een elektrische haard nog handiger en leuker. Je kunt er veel kanten mee op in tegenstelling tot een traditionele openhaard.

Kortom, een elektrische haard biedt veel voordelen ten opzichte van traditionele haarden op gas, bio-ethanol of hout. Het is een kosteneffectieve, veilige en handige manier om je huis warm en gezellig te maken zonder de risico’s van uitstoot en geurtjes. Hopelijk heb je hier wat aan als je overweegt een haard aan te schaffen.

Succes met de beslissing!